Virtuele lessen

Hoelang duurt het om een nieuwe taal te leren?

terug naar alle artikels
Scroll
Hoelang duurt het om een nieuwe taal te leren?

Hoelang duurt het om een nieuwe taal te leren? Of hoe lang doe ik erover om een taal te beheersen? Veel gestelde vragen van heel wat – zo niet alle – language learners, en terecht! Jammer genoeg hebben we daar geen kant en klaar antwoord op. Gelukkig zijn er wel schattingen! Wil je weten hoelang het duurt om een taal te leren? Lees vooral verder!   

Voor we van start gaan, een kort overzicht van de belangrijkste factoren: 

01. Je ERK-niveau

02. Het aantal uren nodig om een taal te leren

03. Je doeltaal 

Wat is jouw ERK-niveau?

Voor je aan een taalopleiding begint, is het nodig om je ERK-niveau te kennen. Je ERK-niveau is vergelijkbaar met de treden van een trap, maar dan voor taal. Hoe hoger de trede die je probeert te bereiken, hoe meer inspanning het vergt en hoe lastiger het is. Dus, afhankelijk van het gewenste taalniveau dat je wilt bereiken, merk je een verschil in de tijd die je nodig hebt om een bepaalde taal te leren. 

ERK niveau trap

Hoe dat kan? Wel, het heeft te maken met je verworven kennis en vaardigheden. Heb jij al een hoog of intermediair taalniveau? Dan zijn jouw vaardigheden al zeer talrijk. Zo druk je je makkelijker uit in de taal en heb je een ruime woordenschat verworven. En dat mag je dus niet vergeten!  

Anderzijds betekent het ook dat je meer tijd nodig hebt om nieuwe en complexere skills te verwerven.  En dat zorgt er soms voor dat je het gevoel hebt dat je ter plaatse blijft trappelen. Ook al is dat natuurlijk niet het geval!  

Stel jezelf daarom de volgende vragen: waar sta ik nu? Hoe uitgebreid is mijn kennis over de taal? Welk taalniveau wil ik bereiken? Leg duidelijke doelen vast voor jezelf, zodat je je bewust bent van de weg die je nog af te leggen hebt.    

Hoelang doe je erover om een taal te leren?

Nu je alles weet over het ERK-niveau, kunnen we kijken naar de tijd die jij nodig hebt om een nieuwe taal te leren! 

StartniveauEindniveauAantal uren
A0A160-100
A1A2160-200
A2B1210-400
B1B2260-600
B2C1700-800
C1C21000-1200

De uren die wij hier aanreiken, geven je een idee van de gemiddelde leertijd. Maar uitzonderingen zijn zeker mogelijk! Er zijn immers, naast je ERK-niveau, heel wat andere factoren die je leertijd beïnvloeden.  

Wat is je doeltaal?

Een andere – en zeker niet onbelangrijke – factor die je leertijd beïnvloedt is natuurlijk de taal die je wilt leren. Want dat stuurt ongetwijfeld ook de snelheid van je leerproces.   

Zo deelt Het Foreign Service Institute (FSI) talen op in 5 taalcategorieën afhankelijk van de gemiddelde leertijd en de moeilijkheidsgraad van de taal. Voor talen uit groep 5 zoals het Chinees en het Arabisch, heb je maar liefst 2200 uren nodig om de taal vlot te spreken. Terwijl je voor het Engels en het Deens na 600u al in staat bent om jezelf uit de slag te trekken. 

Aantal uur Talen
Categorie 1600 uurEngels
Frans
Italiaans
Spaans
Nederlands
Categorie 2750 uurDuits
Categorie 3900 uurSwahili
Indonesisch
Categorie 41100 uurGrieks
Turks
Categorie 52200 uurArabisch
Chinees
Japans

Laat je echter niet afschrikken door de geschatte uren die je zowat overal op het internet terugvindt. Want jouw leerdoelen, motivatie en doorzettingsvermogen zijn ook belangrijke factoren die je leertijd en -proces beïnvloeden. En uiteraard blijft ook exposure aan de doeltaal key! Want, hoe groter je contact met de doeltaal, hoe sneller je de taal gaat leren. 

Dus, hoelang doe je erover om een nieuwe taal te leren?

Het antwoord op deze vraag is dus niet zo vanzelfsprekend als 1+1=2. Toch zijn de schattingen een goede indicatie die je op weg helpen. De boodschap is: met een goede portie exposure, motivatie en begeleiding leer je sneller dan je denkt!  

Heb jij hulp nodig om snel en efficiënt een nieuwe taal te leren voor je nieuwe job of functie? Wil je je huidige taalniveau een trapje hoger brengen?  

Ontdek dan snel de taalopleiding die het beste bij jou past of contacteer ons voor meer informatie! 

Meer weten over dit onderwerp? Dan verwijzen we je graag door naar onze bronnen.

Cambridge University

Foreign Service Institute

BLCC BLOG AUTEUR

Over de auteur

Jody Dewancker
Jody Dewancker

Als Account Coördinator en Marketeer bij BLCC houdt Jody zich voornamelijk bezig met het inplannen van opleidingen op afstand, maar is daarnaast ook verantwoordelijk voor marketing gerelateerde zaken zoals het schrijven van teksten en artikels en het beheren van de social media-accounts.