ALGEMEEN

Je taalniveau meten? Meet liever de impact die je hebt.

Contents

Bij mensen die een nieuwe taal leren, ligt de focus al te vaak op het taalniveau. En hoezeer dat niveau al gestegen is sinds de start van de opleiding. Wij geloven echter dat het doel van een taalopleiding véél breder is dan dat. Je taalniveau meten? Meet liever je impact! Want je kan ook vooruitgang boeken zonder dat je ERK-niveau stijgt.

Dit verhaal begint al bij je screening. Die is bedoeld om je taalbeheersing vast te prikken op een bepaald niveau, het zogenaamde ERK-niveau. Uiteraard, want je wil zelf ook weten waar je vandaag staat. En hoeveel vooruitgang je nog kan boeken.

Je taalniveau meten is ook nodig om een geschikte trainer voor jou te vinden. Iemand die voeling heeft met jouw persoonlijke werkcontext. Die trainers moeten op hun beurt weer weten wat jouw startniveau is, zodat ze daarop verder kunnen bouwen.

Praktische kennis, méér impact

Wil je beter Nederlands spreken op de werkvloer? Wij serveren je onmiddellijk een hapklaar pakket aan specifieke woordenschat, dat je meteen in de praktijk kunt gebruiken. Ben je een spreker met C1-niveau en kan je een vergadering perfect te leiden - maar slaag je er niet in om je collega’s te begrijpen in een informeel gesprek? Ook daarbij kunnen we je helpen. Een programma op maat zorgt voor een doelgerichte training.

Screening: een totaalaanpak

Zo'n screening is echter veel meer dan enkel het bepalen van je niveau. We testen ook je communicatieve vaardigheden – zowel begrijpen als spreken. We bespreken je functie, gaan na wat je van de taalopleiding verwacht én wat je bereikt wilt hebben na afloop.

Elke functie vereist vaardigheden op een ander niveau. De ene cursist wilt een contract binnenhalen, ook bij een Franse klant. De andere moet dan weer de lead nemen in een vergadering met Engelse collega’s. Nog iemand wilt zijn eigen standpunt net zo goed kunnen beargumenteren in het Duits als in het Nederlands. Of simpelweg een babbeltje slaan met de collega’s aan de koffiemachine.

Algemeen niveau versus functioneel niveau

Het gaat er dus voornamelijk om vast te leggen wat je in je doeltaal wilt bereiken. Nog te veel mensen klampen zich vast aan dat ERK-niveau als indicator - vaak onterecht.

Naast je algemene ERK-niveau krikken we vooral je functioneel niveau op. We zorgen ervoor dat je getraind wordt in wat je wilt of moet kunnen op het terrein. Hierdoor voel je je zelfverzekerder, pas je de geleerde sleutelzinnen toe en spreek je vlotter en zonder aarzeling.

Snelle vooruitgang, tastbaar resultaat

Je merkt na enkele sessies dan ook meteen de impact van je taaltraining op je functie. Je maakt op korte tijd een enorme vooruitgang - ook al blijft je ERK-niveau misschien gelijk. 

Je algemene taalniveau meten met de ERK-niveaus is één ding - en is niet onbelangrijk. Maar beheers jij ook de juiste vaardigheden in de taal die je wilt beheersen? Is jouw functionele niveau écht voldoende om te kunnen scoren in jouw job?

Het is pas wanneer je jouw doel bereikt in je doeltaal, dat je kan zeggen: “mission accomplished”.

 

Neem contact op