TIPS

7 tips voor online lesgevers.

Contents

Tijdens de lockdown hebben we allemaal wel eens vreemde verhalen gezien of gehoord over online meetings. Niet? 😉 

Misschien is het je zelf wel eens overkomen.

Een van je collega's volgt een online meeting in z'n pyjama en staat zonder na te denken op om koffie te halen. Jij komt te laat op een online meeting omdat je de Zoom-link maar niet kon vinden, laat staan het wachtwoord om toegang te krijgen tot de meeting. Zinnetjes als "Je geluid staat nog niet op", "Je verbinding viel even weg, kan je dat herhalen?" en "Kunnen jullie me horen?" maken intussen steevast deel uit van onze dagelijkse woordenschat.

Wij helpen je graag om zulke situaties in de toekomst te vermijden. We geven onze trainers 7 tips om online en op afstand les te geven.

Tip 1: Zorg voor een nette werkplek. Je thuiskantoor moet even professioneel ogen als je échte kantoor. 

Voor de meesten onder ons zorgt thuiswerk ervoor dat ons persoonlijk en ons professionele leven meer in elkaar overvloeien, en we hebben allemaal al verhalen en memes op het internet gezien over hoe dat kan uitdraaien. 

Een CEO die geen broek droeg tijdens een belangrijke meeting, waardoor iedereen zijn ondergoed zag toen hij even koffie ging halen. Een vrouw die haar echtgenoot tot de orde riep omdat hij de afwas niet had gedaan terwijl die laatste een klant aan de lijn had. Kinderen die op de achtergrond ruziemaken om speelgoed.

Heb je zelf al zo'n situatie meegemaakt? Hier zijn enkele tips om je thuiskantoor even professioneel te maken als je werkkantoor.

Je professionele werkplek. 

Algemeen raden we aan om een plek uit te kiezen die enkel dient om te werken. Dus geen werk aan de keukentafel of in de woonkamer. Je zal meteen professioneler ogen!

Professionaliteit staat evenwel niet gelijk aan witte muren en saaie achtergronden. Je werkplek kan nog steeds gezellig zijn en helemaal jij. Ze mag zeker persoonlijk zijn, maar probeer niet te overdrijfen. Katten die over je toetsenbord wandelen of honden die blaffen op de achtergrond zijn een no-go. 

Heb je een online meeting of een videogesprek gepland? Hou rekening met wat te zien is op de achtergrond. Was aan het droogrek? Niet oké! Een mooie bibliotheek, daarentegen? Heel erg oké. De vraag is hier echt: tonen of verbergen?

Als je je achtergrond wazig maakt, kan je je drogende was makkelijk verbergen. Aan de andere kant zorgt het er misschien voor dat je er minder natuurlijk of zelfs als een robot uitziet. Bovendien is het soms fijn om een glimp van iemands woonkamer, werkplek of keuken op te vangen. Je ruimte kan meteen voor een persoonlijkere connectie zorgen en misschien zelfs aanleiding voor een babbel zijn. Als vuistregel adviseren we dus het volgende: wil je iets verbergen? Ga voor een wazige achtergrond! Is dat niet nodig? Overweeg dan om je trainees een kleine blik in je huis te gunnen en deel een stukje van je persoonlijke ruimte met hen.

Blog / Online taalcursus

De professionele jij.

  • Je kledij. 

Niet alleen je werkplek moet professioneel ogen, ook jij! Begin je soms te werken in je pyjama? Of werk je in je ik-ben-thuis-niemand-ziet-me-outfit? 

Hoog tijd om daar mee op te houden! 

Door kledij te dragen die je normaal zou dragen om weg te gaan of op kantoor te werken, geraak je makkelijker in de juiste stemming om te werken. Je voelt je sowieso zelfzekerder. Bovendien laat je je hersenen en lichaam denken dat je echt gaat werken, wat ertoe leidt dat je brein ook in werkmodus en niet in chillmodus staat. Dress for success!

  • Je routine. 

Net zoals wanneer je naar kantoor gaat, heb je ook thuis routine nodig. Werk tijdens je gewone werkuren, maak een planning en hou je eraan. Of toch zoveel mogelijk!

Werk je samen met je gezin van thuis uit? Zorg ook voor hen voor structuur, en bepaal regels over wanneer je gestoord mag worden, en nog belangrijker, wanneer niet.

Tip 2: Een zittende job? Probeer te bewegen tijdens de dag. 

Als leerkracht ben je wellicht niet gewoon aan een zittende job. Je was het gewoon om door het klaslokaal te lopen om je leerlingen te helpen. Je was het gewoon om van de ene naar de andere klant te gaan, en erna terug naar huis.

Dat is nu helemaal veranderd. Het merendeel van je lessen wordt nu online en virtueel gegeven, dus je zit voor het grootste deel van de dag aan je bureau.

Het is onvermijdelijk.

Daarom is het belangrijk om te investeren in een comfortabele stoel. Je zou ervan schrikken hoeveel lesgevers ons daar al over verteld hebben. Het is de belangrijkste thuiswerktip van je collega's! Zorg ook dat je bureau ergonomisch is opgesteld. Meer tips daarover vind je hier.

Probeer daarnaast ook geregeld te bewegen tussendoor!

Heb je langere sessies gepland? Probeer een pauze te nemen en spendeer die niet op je laptop of zittend. Doe iets actiefs: ga wandelen met je hond, fiets even naar de supermarkt of hang je was op. Eender wat! Zolang je maar niet zit. Je lichaam heeft beweging en bloedcirculatie nodig om optimaal te functioneren.

Maar je hoeft niet noodzakelijk alleen in je huis te bewegen. Waarom verwerk je geen beweging in je online lessen? 

Afhankelijk van de groepsdynamiek in je training is het mogelijk om enkele activiteiten te doen met je studenten. We hebben lesgevers al zien stretchen met hun trainees. Of trainers die aan hun studenten vragen of er iemand aan yoga doet, en of die misschien enkele oefeningen zou willen delen met de groep. Zulke activiteiten doen wonderen voor je groepsdynamiek. In het begin zijn je trainees misschien sceptisch, maar dat gaat rap voorbij! 

Het is het proberen waard, toch? 

Tip 3: Je internetverbinding is cruciaal. 

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. We hebben allemaal al eens proberen deel te nemen aan een online meeting met een instabiele internetverbinding. Het beeld loopt vast. Volledige zinnen gaan verloren. Iemand wordt tegen z'n wil uit de meeting gegooid.

Je internetverbinding is cruciaal tijdens elke online meeting. Dat geldt dus ook voor je virtuele lessen en online cursussen.

Zelfs vandaag nog kan een zwakke internetverbinding onnodige stress veroorzaken bij leerkrachten en studenten. Check je internetverbinding dus voor je les start. Dat is eenvoudig: typ gewoon 'test internetsnelheid' in Google, laat de snelheidstest lopen en start met een gerust gemoed.

Als je enkel over wifi beschikt, probeer dan de plekken met de beste wifiverbinding in je huis te vinden. Of installeer je werkplek dicht bij je router. Maar voor de duidelijkheid: een kabelverbinding is nog steeds stabieler en veiliger dan wifiverbindingen.

Waarom zou je daar dan niet voor kiezen?

Tip 4: Ook cruciaal is je connectie met je trainees

Denk je dat je internetverbinding het belangrijkste is tijdens een online cursus? Misschien niet!

Niet alleen je connectie met het internet is cruciaal, ook je persoonlijke connectie met je trainees is van groot belang om je training te doen slagen.

Wist je dat je connectie met je leerders een echte boost kan krijgen door activiteiten te doen met hen? Ze voelen zich comfortabeler en leren hun medeleerders kennen. Daarom zijn quizjes een uitstekende motivator tijdens online lessen. Onze tips? Probeer Quizlet of Kahoot eens uit voor een extra ludiek element in je virtuele les. BLCC kan een gratis account voor je activeren. Er is heel wat content die gewoon voor je klaarstaat. Dus minder voorbereiding en meer variatie!

Wees een steun voor je leerders, zodat ze zich gewaardeerd en veilig voelen. Dat kost misschien wat meer moeite in een virtuele les waar er geen face-to-face-interactie is.

Be supportive with learners, to make them feel valued and safe. Sure, this takes more effort in a virtual class where there is no face-to-face interaction.  

High tech en high touch kunnen perfect samengaan!  

Tip 5: Structuur in je online lessen is de sleutel. 

Toegegeven, voor sommige leerders kan het moeilijker zijn om tijdens een online les gefocust te blijven.

Heb je dat ook al opgemerkt? Er komen e-mails binnen, op de achtergrond horen ze notificaties en stiekem denken ze al na over het werk dat hen staat te wachten na de les.

Daarom is het belangrijk om structuur aan te brengen in je online meeting. Zorg er ook voor dat je trainees van aan eht begin op de hoogte zijn van van die structuur zodat ze weten wat eraan komt. Zorg dat je hun aandacht hebt en ook houdt.

Een gestructureerde online les is sowieso makkelijker te volgen, en dat geldt nog meer voor online lessen in een vreemde taal.

Je kan je online les structureren met een lesschema.

Tip 6: Varieer. Met voldoende afwisseling vermijd je dat je studenten afdwalen. 

Een andere tip om studenten geboeid te houden is variatie aanbrengen in je cursus.

Zorg voor afwisseling!

Qua activiteiten, qua media en qua vaardigheden (luisteren, spreken, schrijven, lezen). Uit onderzoek blijkt dat je om de 10 tot 15 minuten van activiteit zou moeten veranderen tijdens een online les om de concentratie van je trainees hoog te houden.

Bovendien moeten je leerders de kans krijgen om actief deel te nemen aan de les. Laat hen de leiding nemen. Laat hen kiezen welk thema ze als volgende willen bespreken. Laat hen hun mening geven.

We hebben soms ervaren trainers die een temperature check doen voor elke les. Ze gaan eerst na in welke stemming hun studenten zijn en bepalen dan hoe 'zwaar' ze de sessie zullen maken. Starten we vandaag met grammatica en opperste concentratie? Of spellen we een spelletje over thema's die we al behandeld hebben? Als je een spel speelt, waarom dan geen online timer gebruiken? Die voegt een beetje competitie toe, een ludiek element waarvan veel mensen houden. 

Web / Online meetings

Uiteindelijk is niet iedereen altijd in de beste stemming om te leren. En dat is oké! 

Tip 7: Variatie, ja, maar overdrijf niet

Toegegeven, hier spreken we onszelf misschien een beetje tegen. Afwisseling is inderdaad heel belangrijk tijdens een online les.

Maar...

Probeer ook niet te overdrijven.

Jij bent misschien vertrouwd met online lesgeven, maar je studenten zijn dat niet noodzakelijk. Als je te veel ineens doet, overdonder je hen misschien en kan je hen uiteindelijk demotiveren.

Geef je studenten de tijd om te wennen aan het systeem, aan online lesgeven en aan elkaar, in het geval van groepslessen.

Introduceer stap voor stap verschillende tools en oefeningen.

Voor je het weet, deel je je scherm, zoek je online dingen op, bekijk en bespreek je video's, voer je groepsopdrachten uit in break-outrooms, doorloop je e-learning en los je online quizjes op.

BLCC ondersteunt je van A tot Z! 

BLCC ondersteunt je van A tot Z! 

Bij BLCC geloven we dat afstandsleren een blijvertje is. En daar handelen we naar. We willen onze lesgevers volledig ondersteunen om de best mogelijke online lesgevers te worden!

Wil je een nieuwe online tool ontdekken of verkennen? Heb je moeite om je instellingen goed te krijgen? Ondervind je problemen als je een verbinding met je trainees probeert op te zetten? Advies nodig over welke headset je best koopt? Wil je meer tips voor online lessen via Zoom, MS Teams of nog een andere tool? Of wil je advies over hoe je online tools als Kahoot en Quizlet en het e-learningplatform integreert in je online lessen?

Geen enkel probleem! 

We organiseren geregeld workshops over verschillende aspecten van online lesgeven. Daarnaast bieden we ook ad-hocondersteuning als dat nodig blijkt. Zin om eens een workshop bij te wonen, voor beginners of gevorderde gebruikers, of om onze expert academy te vervoegen?

Contacteer onze collega's voor een overzicht van onze workshops.