NEDERLANDS

Taalopleiding Nederlands bij SCIOTEQ.

Taalopleiding Nederlands bij SCIOTEQ.

20 anderstalige medewerkers.

Vestigingen in België, de Verenigde Staten, Singapore en Israël. Logisch dat ze binnen het bedrijf Scioteq Engels spreken op de werkvloer.

Toch merkte het filiaal uit het West-Vlaamse Kortrijk een grote taalbarrière tussen haar anderstalige werknemers en hun Nederlandstalige collega’s. En dat stond hun integratie in de weg. Zowel op de werkvloer als daarnaast. Een echte challenge!

Ondanks dat Engels de voertaal is binnen het bedrijf, spreken de Vlaamse collega’s wel vaak Nederlands:

  • Op de werkvloer op een informele manier
  • In de wandelgangen
  • Aan de koffiemachine
  • Tijdens de lunch
  • Hier en daar een informeel mopje
  • En natuurlijk ook de integratie buiten de werkomgeving.

 

De oplossing? Scioteq versterkte al hun anderstalige medewerkers dankzij een taalopleiding Nederlands.

  • 3 taaltrainers Nederlands
  • 4 groepen 
  • 250 opleidingsuren

 

Divers publiek met één doel – Nederlands leren.

Al jouw anderstalige werknemers inschrijven voor een taalopleiding Nederlands. Het lijkt misschien vanzelfsprekend. In de realiteit is het dat helaas niet.

Want bij Scioteq werkt een heel divers publiek. Niet alleen hebben alle deelnemers een andere functie en elk hun eigen jobinhoud, ze zijn ook afkomstig van over de hele wereld. Van deelnemers met een Engelse en Franse afkomst, tot Indiërs en zelfs Japanners. Bovenop die verschillende talige en culturele achtergrond komt nog eens een verschillend niveau Nederlands: van starters A0 tot vergevorderde B2.

Al die info wisten we te bemachtigen tijdens de mondelinge screening vooraf. En onze taaltrainer Arjan, die speelde daar heel slim op in met zijn trainees:

 

Arjan Kwakkenbos, taalcoach Nederlands BLCC

Arjan-Rond

 "Als taalleraar Nederlands geef ik bij Scioteq les aan drie groepen, in totaal aan 16 leerlingen die zijn opgedeeld volgens hun niveau. De trainees zijn afkomstig uit verschillende landen en culturen; zo zijn er Engelsen, Indiërs, Fransen, iemand van Japanse en iemand van Vietnamese afkomst en ook enkele Franstalige Belgen. Gelukkig maakte het voor de taaltraining niet zoveel uit van welk land of welke cultuur de cursist afkomstig is of wat zijn moedertaal is. Sterker nog: tijdens het spelletje ‘Wie ben ik’ is het een gedroomde kans om een van de Engelsen tegen zijn zin Boris Johnson te laten spelen. Ik moest alleen even tussenkomen omdat een van de leerlingen dacht dat Madonna uit Engeland kwam… (lacht). Het is trouwens altijd interessant om te zien waar mensen in andere landen mee bezig zijn. Zo leverden de Olympische Spelen in Tokyo en de zware gevolgen van het coronavirus in Japan de nodige gespreksstof op.” 

 

 

Ook een taalopleiding volgen?

 Herken je jouw medewerkers in het verhaal van Scioteq? Wil jij graag ook taaltraining Nederlands aanbieden aan jouw anderstalige werknemers? Bekijk hier ons aanbod taalopleidingen Nederlands. Of neem contact met ons op!

 

Met dank aan mtech+

Scioteq kreeg een deel van hun opleidingskost terugbetaald dankzij de subsidiemogelijkheden van mtech+.