TAAL LEREN

ALGEMEEN

HR

Taaltraining als oplossing bij rekrutering.

Contents

Het vinden van de juiste mensen voor een vacature is vaak een uitdaging voor HR- en L&D-professionals. En dat is nog licht uitgedrukt. Voor sommige sectoren of specifieke profielen is het invullen van vacatures ronduit ontmoedigend.

Herkenbaar? 

Talenkennis als pijnpunt bij rekrutering. 

In een land als België waar meertaligheid een cruciale rol speelt, is talenkennis vaak een struikelblok om de juiste kandidaat te vinden. Werkgevers hechten nu eenmaal veel waarde aan talenkennis, wat begrijpelijk is in een land met drie officiële talen en een sterke internationale oriëntatie.

De focus op de aanwezige talenkennis bij kandidaten heeft echter valkuilen:

 • Sterke kandidaten worden afgewezen, ondanks hun uitstekende kwalificaties en potentieel voor de job.

 • Organisaties nemen genoegen met minder geschikte kandidaten omdat zij wél aan de taalvereisten voldoen.

 • Vacatures blijven vaak lange tijd open staan, waardoor de werkdruk op de medewerkers hoog blijft.

 

De oplossing? Investeren in taaltraining

In plaats van waardevolle profielen te missen vanwege een tekort of gebrek aan talenkennis, kun je als bedrijf ook kiezen voor een meer flexibele benadering.

Hoe?

Door bij het aanwerven te focussen op de specifieke vereisten die nodig zijn voor de job, en na de aanwerving te investeren in gerichte taaltrainingen voor jouw nieuwe medewerker(s).

Op die manier kun je heel wat te winnen:

 • Grotere talentpool
  Wijs kandidaten niet langer af vanwege hun taalvaardigheden. Maar geef ze de kans om hun taalvaardigheden te verbeteren na hun aanwerving. Zo vergroot je je potentiële talentpool. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om de perfecte kandidaat te vinden die beschikt over de juiste professionele vaardigheden en die past bij de bedrijfscultuur.

 • Snellere invulling van vacatures
  Je kunt je vacatures sneller invullen als talenkennis niet langer een harde voorwaarde is, maar een ontwikkelpunt. Dit vermindert de tijdsdruk op je HR-afdeling en zorgt ervoor dat teams sneller compleet zijn en optimaal kunnen functioneren.

 • Verbeterde werknemerstevredenheid en loyaliteit
  Werknemers die de kans krijgen om zich te ontwikkelen voelen zich gewaardeerd en gesteund. Door hen de kans te geven om hun talenkennis te versterken, creëer je dus ook een hogere tevredenheid en loyaliteit. Wat op lange termijn ook zorgt voor minder personeelsverloop.

 • Competitief voordeel
  Door te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers onderscheid je jouw organisatie als aantrekkelijke werkgever. Dit kan een concurrentievoordeel geven op de arbeidsmarkt.


BLCC, jouw partner voor taaloplossingen

Het invullen van jouw vacatures hoeft geen uitputtingsslag te zijn. Door te investeren in taaltrainingen kun je als HR- en L&D-professional sterke kandidaten aanwerven, ongeacht hun initiële talenkennis. 

Maar hoe gaat BLCC dan te werk?

BLCC biedt op maat gemaakte taaltrainingen aan die perfect aansluiten bij de behoeften van jouw organisatie en medewerkers. Onze trainingen zijn flexibel en praktisch, zodat jouw medewerkers de taalvaardigheden kunnen ontwikkelen die ze nodig hebben om succesvol te zijn in hun functie. Ze leren de nieuw verworven talenkennis dus ook effectief toe te passen in hun dagelijkse werkcontext.

Benieuwd hoe andere bedrijven hun rekruteringsproblemen oplosten met onze taaltrainingen?