GESLAAGDE TAALCURSUS

TAAL ONDERHOUDEN

HR

Hoe zorg je ervoor dat taaltraining duurzaam rendement oplevert.

Het aanbieden van taaltrainingen binnen een bedrijf is een investering die zich op de lange termijn ruimschoots kan terugbetalen. Toch is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat de opgedane kennis en vaardigheden daadwerkelijk behouden blijven en toegepast worden in de praktijk.

Medewerkers zijn vaak enthousiast en gemotiveerd tijdens de training, maar na verloop van tijd dreigt de geleerde kennis te vervagen als die niet regelmatig gebruikt wordt.

Frusterend? Ja zeker, zowel zowel voor medewerker die er zo hard voor heeft gewerkt als voor de organisatie die investeert in training.

Gelukkig zijn er effectieve strategieën om ervoor te zorgen dat nieuw verworven kennis beter verankerd wordt in het lange termijn geheugen, waardoor de training écht zijn vruchten afwerpt.

Waarom vergeten we wat we hebben geleerd?

Het snel vergeten van kennis is een natuurlijk proces dat wetenschappelijk verklaarbaar is. De "vergeetcurve" van de Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus toont aan hoe snel informatie uit ons geheugen verdwijnt als we deze niet actief blijven herhalen en toepassen.

Web_Taal leren onlineVolgens Ebbinghaus verliezen we binnen enkele dagen tot weken na het leren van nieuwe informatie een groot deel ervan, tenzij we actief met deze kennis bezig blijven.

Dit benadrukt het cruciale belang van regelmatige herhaling en toepassing om de opgedane kennis te consolideren in het lange termijn geheugen.

Wat betekent dit voor taaltrainingen? Simpelweg deelnemen aan een training is niet genoeg. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat medewerkers de geleerde taalvaardigheden blijven gebruiken en oefenen in hun dagelijkse werkcontext.

 

Hoe BLCC helpt bij het verankeren van taalvaardigheden

Bij BLCC begrijpen we het belang van duurzaam leren. Daarom zijn onze taaltrainingen niet alleen gericht op het overbrengen van kennis, maar ook op het behouden en versterken van deze kennis op de lange termijn.

We richten ons op de volgende aspecten:

  • Herhaling en oefening
    Waarom is dit belangrijk? Door regelmatig herhaling in te bouwen tijdens de training, helpen we de hersenen om de nieuwe informatie beter vast te leggen. Dit maakt het waarschijnlijker dat de kennis behouden blijft en geïntegreerd wordt in het dagelijks werk van de medewerker.
    Hoe passen we dit toe? Onze trainingen bevatten talrijke mogelijkheden voor herhaling, zowel binnen de lessen als tijdens de e-learning. 

  • Praktische toepassingen
    Waarom is dit belangrijk? Het leren van een taal in een vacuüm is niet effectief. De kennis moet relevant zijn en toepasbaar binnen de dagelijkse werkzaamheden van de medewerker om echt waarde te hebben.
    Hoe passen we dit toe? Onze trainingen zijn altijd op maakt, zodat ze aansluiten bij de specifieke taken en verantwoordelijkheden van de deelnemers. Dit maakt het leren niet alleen relevanter, maar zorgt er ook voor dat medewerkers de nieuwe vaardigheden direct kunnen toepassen, wat het behoud van kennis versterkt.

  • Interactie en communicatie
    Waarom is dit belangrijk? Actieve interactie is een van de meest effectieve manieren om een taal te leren. Door te communiceren met anderen, wordt de taal op een natuurlijke en dynamische manier toegepast.
    Hoe passen we dit toe? Onze trainers zorgen voor een interactieve leeromgeving waarin medewerkers worden aangemoedigd om de taal te gebruiken in gesprekken, rollenspellen en discussies. Dit bevordert niet alleen het leren, maar maakt het ook leuker en motiverender voor de deelnemers.

  • Technologie en tools
    Waarom is dit belangrijk? Technologie biedt een scala aan mogelijkheden om het leren te ondersteunen en te verrijken. Door gebruik te maken van digitale hulpmiddelen, kunnen medewerkers blijven oefenen, zelfs buiten de formele training om.
    Hoe passen we dit toe? We maken gebruik van innovatieve tools zoals Kahoot, Drillster, ... die gepersonaliseerde leerervaringen bieden en medewerkers helpen om regelmatig te oefenen. Dit zorgt ervoor dat de kennis fris blijft, zelfs na afloop van de training.

 

Hoe je als HR het behoud van kennis kan stimuleren

Een taaltraining stopt echter niet na de laatste les met een trainer. Trainees moeten hun leerproces verderzetten als ze de verworven kennis willen blijven behouden. Als HR-professional kun je hierbij een actieve rol spelen:

  • Dagelijkse integratie
    Moedig medewerkers aan om de nieuwe taal dagelijks te gebruiken, ook buiten de formele trainingen om. Dit kan variëren van het lezen van artikels en boeken in de doeltaal tot het kijken van films of series (buiten de werkuren uiteraard). Het doel is om de taal een natuurlijk onderdeel van hun dagelijkse routine te maken.

  • Taalpartners en mentorschap
    Stel taalpartners of mentorschapsprogramma's op binnen het bedrijf, waar medewerkers elkaar kunnen ondersteunen in hun leerproces. Regelmatige gesprekken in de doeltaal met een collega of mentor helpt om de taalvaardigheden levendig te houden en te verbeteren.

  • Gebruik op de werkvloer
    Integreer de nieuwe taal in werkgerelateerde taken zoals vergaderingen, e-mailcommunicatie en klantgesprekken. Dit biedt niet alleen een gelegenheid voor medewerkers om hun vaardigheden te oefenen, maar laat ook zien hoe relevant en nuttig de taalvaardigheden zijn voor hun dagelijkse werk.

  • Regelmatige feedback
    Organiseer regelmatige feedbacksessies waarin medewerkers hun voortgang kunnen bespreken en vragen kunnen stellen. Dit helpt hen om hun sterke en zwakke punten te identificeren en biedt de kans om gerichte ondersteuning te bieden waar nodig.

  • Culturele evenementen
    Organiseer culturele evenementen die gerelateerd zijn aan de doeltaal, zoals filmavonden, internationale lunches of taaluitwisselingen. Dergelijke activiteiten maken het leren leuker en helpen medewerkers om de taal in een breder cultureel kader te plaatsen.

  • Vervolgtrainingen
    Overweeg om vervolgtrainingen of opfriscursussen aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat medewerkers hun taalvaardigheden blijven ontwikkelen en verfijnen, en voorkomt dat de kennis wegzakt na de initiële training.

 

Maximaliseer de waarde van je investering in taaltraining

De tips hierboven zijn krachtige manieren om ervoor te zorgen dat de investering in taaltrainingen ook op de lange termijn waarde oplevert. Maar de sleutel tot succes ligt ook in de keuze van de juiste taalpartner.

Bij BLCC bieden we op maat gemaakte taaltrainingen aan die niet alleen gericht zijn op het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook op het behouden en verankeren van deze kennis. Onze flexibele en praktijkgerichte aanpak zorgt ervoor dat jouw medewerkers de taalvaardigheden ontwikkelen én behouden die ze nodig hebben om succesvol te zijn in hun functie.

Wil je meer weten over hoe we jouw team kunnen helpen hun talenkennis te versterken en te behouden? Neem contact met ons op en ontdek hoe BLCC kan bijdragen aan het succes van jouw organisatie.

Neem contact op