Algemeen

Hoelang duurt het om een taal te leren? Hier is een overzicht per taalniveau.

terug naar alle artikels
Scroll
Hoelang duurt het om een taal te leren? Hier is een overzicht per taalniveau.

Het is een vraag die steeds terugkomt: hoelang duurt het om een nieuwe taal te leren? Logisch, je wil weten waar je aan begint bij de start van je taalcursus. En hoeveel tijd je nodig hebt om je einddoel te bereiken. Eerlijk? Een pasklaar antwoord is er niet. Een realistische inschatting gelukkig wel.

Hoelang duurt het om een nieuwe taal te leren? Hoelang duurt het om van het ene niveau naar het volgende over te gaan? Wij zetten de cijfers op een rij en baseerden ons op gepubliceerde cijfers en eigen expertise. Let wel: het gaat om formele contacturen tussen trainer en trainee.

StartniveauEindniveauMin. # urenMax. # uren
A0A160-9080-100
A1A2160-180200
A2B1210-350260-400
B1B2260-500330-600
B2C1700800
C1C210001200

De cijfers liggen echter ver uit elkaar en een minimum- en maximumaantal kunnen we moeilijk vastprikken. De reden? Elke leerder ontwikkelt zijn taalvaardigheid op een ander ritme en op een andere manier. Deze factoren bepalen de snelheid waarmee je een taalniveau stijgt:

 • Leeftijd en motivatie
 • Doeltaal
 • Achtergrond van de cursist (opleiding, andere talenkennis, …)
 • Exposure met de doeltaal buiten de formele leersetting
 • Individuele leertijd of zelfstudie
 • Type cursus (individueel versus groep? Grote groep versus kleine groep? Face-to-face versus op afstand?

ERK-niveaus

Als je al een taalopleiding volgde, werd je zeker al eens geconfronteerd met je ERK-niveau en het bijhorende model. Dat model lijkt typisch op een trap: de afstand tussen elke trede en elk niveau is gelijk en bij elke trede stijg je één niveau op de ERK-ladder. Van niveau één naar niveau twee is even hoog als van niveau twee naar drie.

Alleen klopt dat beeld niet. Een taal leren is zoals een berg oplopen: hoe dichter bij de top, hoe moeilijker. En hoe hoger het niveau, hoe groter de tijdsinvestering en hoe breder de waaier aan vaardigheden je moet verwerven.

Hoeveel uur heb je nu écht nodig om je leerdoel te bereiken?

Om terug te komen bij de hamvraag: hoeveel uur heb je nu écht nodig om niet je ERK-niveau maar je leerdoel te bereiken? Een klant-en-klaar antwoord is er niet, een realistische inschatting absoluut wel.

StartniveauEindniveau# uur met docenten# uur in zelfstudieBelang exposureBelang contact native speakers
A0A140 uur20 uur
A1A240 uur30 uur
A2B12 x 30 uur30 uur
B1B23 x 30 uur30 uurBelangrijkBelangrijk
B2C13 x 30 uur30 uurHeel belangrijkHeel belangrijk
C1C23 x 30 uur30 uurCruciaalCruciaal

De berekening hierboven is een generiek model en dient bijgestuurd te worden op basis van twee aspecten:

 1. Zelfstudie.
  Neem je geen individuele uren op en doe je met andere woorden niet aan zelfstudie? Dan heeft dat een impact op het aantal uren met je docent.
 2. Exposure.
  Je ziet dat het belang van exposure groter wordt naarmate je taalniveau stijgt. Ook contact met native speakers wordt dan steeds belangrijker. Ook hier geldt de regels: minder uren exposure betekent meer uren met de trainer.

Wil je graag je taalniveau een trapje hoger brengen? Ontdek dan de taalopleiding die het beste bij je past!

BLCC BLOG AUTEUR

Over de auteur

Jody Dewancker
Jody Dewancker

Als Account Coördinator en Marketeer bij BLCC houdt Jody zich voornamelijk bezig met het inplannen van opleidingen op afstand, maar is daarnaast ook verantwoordelijk voor marketing gerelateerde zaken zoals het schrijven van teksten en artikels en het beheren van de social media-accounts.