TAAL LEREN

TAAL ONDERHOUDEN

TIPS

TV KIJKEN

ALGEMEEN

Hoe TV kijken in een vreemde taal je talenkennis versterkt.

Waarom niet van de gelegenheid gebruik maken om onze talenkennis bij te schaven terwijl we ontspannen?

We hebben het deze keer niet over virtuele taalopleidingen of e-learningoefeningen. Nee, we hebben het over een activiteit die we allemaal dagelijks doen: TV kijken, Netflixen, je favoriete serie bingewatchen. En vanaf nu heb je nog een valabel excuus ook 😉. Onderzoek toont aan dat leerders meer gemotiveerd zijn om een taal te leren door tv te kijken in een vreemde taal. Je verbetert je luistervaardigheid en zelfs je uitspraak en grammatica, allemaal dankzij tv kijken.

Hoe je dat het beste aanpakt, lees je hieronder! 

Doel = voldoende begrijpen om verder te kijken

De redenen waarom je tv kijkt – ongeacht de taal – zijn dezelfde: om je te informeren en te ontspannen. Het is daarom niet nodig om elk woord te begrijpen. Integendeel, het doel van tv kijken in functie van taalleren is om net voldoende te begrijpen, dat je gemotiveerd bent om verder te kijken. Je begrijpt niet alles woord voor woord, maar voldoende om de algemene verhaallijn van de film of aflevering te begrijpen.  

 

Herhaling is belangrijk 

Kijk regelmatig tv in de vreemde taal. Daarbij is je favoriete Netflix-serie bingewatchen dus a good thing. Zeker als je je taalniveau wilt verbeteren. Aflevering afgelopen? Next episode!  

Supportstrategieën 

Gebruik supportstrategieën! Want in het begin zal je zeker niet de volledige film of serie begrijpen. Begrip is en blijft een belangrijk onderdeel van je motivatie. Ben je een beginner? Zet dan ondertitels aan in je moedertaal. In een volgende fase schakel je over naar ondertitels in de vreemde taal, zodat je leest wat gezegd wordt, zonder vertaling. Uiteindelijk kijk je je favoriete programma zonder ondertitels. Meer weten over ondertitels in vreemde talen? Lees onze blog hier!  

Of je bekijkt gewoon je aflevering twee keer. Op die manier ken je de verhaallijn en personages al en is het makkelijk om te focussen op wat effectief gezegd wordt. Succes gegarandeerd!  

Exposure is key

We blijven het herhalen. Jezelf blootstellen aan de vreemde taal is key. Maar exposure is nog effectiever als het ook een bron van plezier en ontspanning is. 

Lees hier het originele artikel!