Onderhoud je taal: 5 tips voor taal leren na je taalopleiding (vanaf niveau A).

Contents

Je taalopleiding is afgerond. Nu begint het echte werk pas: communiceren in de nieuwe taal! Maar hoe onderhoud je je taalniveau, wanneer je niet langer lessen hebt met je taalcoach? Onze taaltrainer Duits Antje geeft je 5 tips om de taal te leren ná je opleiding, voor cursisten op A-niveau. Antjes specialiteit is Duits, maar natuurlijk zijn veel van deze tips ook van toepassing op andere talen.

1. Gebruik tekstbouwstenen.

Net zoals bij het schrijven van mails of invullen van formulieren, gebruik je ook bij het spreken tekstbouwstenen: uitdrukkingen en zinnen die je als vaste puzzelstukjes inzet. Let goed op de antwoorden, want ook hierin vind je alweer een woord of zin die je kunt recycleren in het gesprek. Deze sleutelzinnen zijn een goede start: "Wie geht es Ihnen? - Danke gut, und Ihnen?" of: "Vielen Dank! - Gern geschehen!"

2. Gebruik post-its.

Woordenschat kun je trainen door, letterlijk of figuurlijk, post-its aan te brengen, thuis of in je werkomgeving. Wees gerust, tegen de tijd dat de post-it's naar beneden tuimelen, heb je de woorden wel onthouden.

(Lees verder onder de foto)

brands-people-Ax8IA8GAjVg-unsplash


3. Praat in je nieuwe taal, ook als niemand luistert.

Ook al heb je misschien (nog) geen gesprekspartner met wie je Duits kunt praten, maak een wandeling en vertel tegen jezelf wat je ziet, waaraan je denkt, wat in je opkomt. Nog leuker is het natuurlijk om met je Duitse herder Duits te praten. Je kunt je gesprekken ook opnemen met je smartphone en later herbeluisteren.

4. Integreer de nieuwe taal in je dagelijks leven.

Zet je websites, gsm, navigatiesysteem in de wagen, homebanking ... die je routinematig gebruikt eens in het Duits aan i.p.v. in je moedertaal - dan ga je automatisch ook in die taal nadenken over de volgende stap. Het vraagt niet veel extra tijd en je integreert zo de nieuw-verworven kennis in je dagelijks leven.

5. Schakel anderen in.

Vraag aan een collega of zakenpartner om voortaan in bepaalde situaties Duits te spreken. Maar weet dat het voor de ander (zeker voor een klant) niet eenvoudig is om je te corrigeren. Dus maak duidelijk dat je feedback op prijs stelt, om de communicatie te verbeteren en zeg liever een keer te veel dan te weinig: "Dankeschön!"

Heb je een hoger taalniveau dan een ERK-niveau A?
Lees dan zeker ook Antjes blog 5 tips om taal te onderhouden op B-niveau.

Helemaal geen idee welk niveau je hebt of wat dat A- of B-niveau precies wil zeggen?
Ook dan helpen we je vooruit. Lees hier meer.

BLCC blijft je ook na jouw taaltraining ondersteunen.

Heb je na jouw BLCC-taaltraining nood aan enkele losse sessies met een taaltrainer? Wil je na je training toch nog de kans hebben om je talenkennis te verbeteren voor cruciale momenten zoals een belangrijke presentatie, telefoongesprek, onderhandeling ... ? 

Met Squidll heb je 24/7 toegang tot on-demand taalondersteuning van onze BLCC-taalcoaches.
Zo kun je ook na je BLCC-training jouw talenkennis verder ontplooien.

Ontdek hier meer over Squidll.