NEDERLANDS

Conversatietafels Nederlands voor partners van expats via Travi.

 

Conversatietafels Nederlands voor partners van expats via Travi.

Stel je eens voor: je partner krijgt een job in het buitenland en jij gaat mee. Spannend toch! Je komt samen aan in een nieuw land, waarvan je de taal niet kent. Je partner werkt en krijgt via zijn job een taalopleiding aangeboden. Ook jij wil graag terug aan de slag en schrijft je in voor een basiscursus om de landstaal beter te beheersen. Maar het aanbod is beperkt tot de basis…en dan zit je vast. Zeker als je denkt aan werk zoeken ter plaatse. Dat is vaak de realiteit voor partners van expats.

Travi, het opleidingsfonds voor de uitzendsector, wil daar iets aan doen. In het kader van het Azuu-project met de Stad Gent pioniert Travi met conversatietafels voor partners van expats.  

De taaltraining Nederlands: rond de tafel met partners van expats.

In 6 conversatieklassen van telkens 2 uur bereiden de trainees zich voor op een job in België: topics als zichzelf voorstellen, je droomjob beschrijven, je talenten omschrijven, zich voorbereiden voor jobevents… komen allemaal aan bod! En in het Nederlands!

De rol van de trainers tijdens de lessen is meer die van ‘guide on the side’ dan in traditionele taaltrainingen. Zo komen ze niet tussen in discussies. Op het einde van de sessie geven ze samenvattend een aantal werkpunten mee op basis van veel voorkomende fouten die ze hoorden tijdens de les.

Expats in a work meeting

 

Jobdates in het Nederlands.

Maar het opleidingstraject gaat veel verder dan enkel en alleen taalopleiding Nederlands. We brengen de cursisten ook in contact met de juiste mensen. Zo organiseerde Travi na de laatste conversatietafel ook een mini-jobdate met enkele Gentse uitzendconsulenten. De eerste echte stap richting een nieuwe job in België.

Kortom, we geven de partners van expats een boost in het Nederlands, terwijl zij op hun beurt een boost geven aan hun nieuwe professionele leven!

Een eerste traject is succesvol gebleken: ondertussen zijn twee deelnemers effectief aan het werk!

Wil jij een kijkje achter de schermen? Klik dan hier.

Leentje-Vanrysseghem

Travi aan het woord.

"BLCC was een heel fijne partner om mee samen te werken. Aangezien dit een pilootproject was dacht BLCC ook mee over de aanpak en er was een duidelijke communicatie over bijvoorbeeld de taalscreening. Uiteindelijk zijn we van start gegaan met een toffe groep dames. Ze waren heel enthousiast over de conversatietafels en ze vonden het fijn om hun ervaringen uit te wisselen. Deze dames waren  klaar om aan het werk te gaan en de uiteindelijke jobdate in het Nederlands was dan ook de bekroning na de reeks conversatietafels. Dit project mag voor mij zeker herhaald worden!"

Leentje Van Rysseghem, project manager bij Travi

 

 

 

Een gelijkaardig project organiseren voor expats en hun partners?
Neem contact met ons op!