ALGEMEEN

Wil je een nieuwe taal leren? Laat je inspireren door kinderen.

Contents

Probeer je al een tijdje een taal onder de knie te krijgen? Duurt het een eeuwigheid?

Kijk dan eens om je heen en laat je inspireren door de allerkleinsten. Je vraagt je vast af wat kinderen je kunnen bijbrengen over een taal leren.

Wel, we vertellen het je vandaag!

 
 

Imiteer de geluiden gewoon

Kinderen imiteren vaak de geluiden die ze horen. Zonder per se te weten wat ze zeggen. Dat is een geweldige truc voor taalleerders die liever meteen de vreemde taal willen spreken en zich niet te druk willen maken om de grammatica.

Een bijkomend voordeel? Zinnen en uitdrukkingen die we gebruiken wanneer we moedertaalsprekers nabootsen, zijn elke keer grammaticaal correct. Wat belangrijk is om te onthouden, is dat dit je dit niet moet forceren. En dat je als leerder nog steeds evenveel tijd moet besteden aan gewoon luisteren naar authentieke sprekers vooraleer je zelf aan het spreken gaat.

 

Wees niet verlegen, vraag maar raak

Kinderen zijn nieuwsgierig en stellen zo’n 200-300 vragen per dag. Nu, we zeggen niet dat je je taaltrainer moet overspoelen met vragen als je een nieuwe taal leert. Maar ga ze ook niet uit de weg als je twijfelt. Je bent zo actief betrokken bij het leren.

Nog een pluspunt? Je pikt het antwoord op je vraag veel beter op! Dus wees nieuwsgierig, stel vragen en onthoud dat er niet zoiets bestaat als een domme vraag.

 

Geef niet op

Heb je wel eens een peuter gezien die net leert stappen? In het begin gaat dat met vallen en opstaan. Ze leren geleidelijk en richten zich volledig op wat ze willen bereiken. Voor hen is mislukking geen belemmering voor succes, maar een opstapje ernaartoe.

Hetzelfde geldt wanneer je een nieuwe taal leert. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes! Natuurlijk zijn er altijd dagen waarop je geen of heel weinig vooruitgang boekt wanneer je een vreemde taal leert. Maar zolang je blijft proberen, heb je nog steeds een voorsprong op degenen die het er niet eens op wagen.

 

Dompel jezelf onder in de vreemde taal

Kinderen leren talen sneller als ze zich onderdompelen in de vreemde taal door middel van gedichten, rijmpjes en spelletjes. Toegegeven, volwassen leerders hebben niet altijd de opportuniteit om zich volledig onder te dompelen in de taal die ze leren. Maar er zijn zeker passieve activiteiten die een meeslepende omgeving creëren. Denk maar aan luisteren naar muziek en podcasts, naar praatcafés gaan, sporten met moedertaalsprekers, en films kijken in de taal die je wilt leren. De mogelijkheden zijn eindeloos!

 

En als je op sommige momenten nog steeds het gevoel hebt dat je wil opgeven, is er iets dat 'baby steps’ heet, weet je nog?