BLCC Blog | Lees de laatste artikels en verhalen

Zo zorg je ervoor dat je trainees bij elke taalles aanwezig zijn

Geschreven door Stephanie Deblaere | 15-jul-2022 9:17:55

Zijn jouw trainees altijd bij én in de les Frans? Of krijg jij ook vaak een annulatie, enkele minuten voor de les begint? Je bent niet alleen! Ziezo, tot zover het positieve nieuws 😊.

Hoe komt het toch dat mensen afhaken nog voor een training is afgelopen?

En meer nog, hoe speelt BLCC een rol spelen om dit scenario te vermijden?

 

Een taal leer je niet op 1-2-3

Vaststelling 1: Een taal leren vraagt inspanning, tijd en bakken motivatie. In tegenstelling tot een dagopleiding

 Excel of een workshop leiding geven ben je er met een taal niet in één keer vanaf.  De sessies zijn kort maar komen elke week terug. En dat wel 10 tot 20 weken lang. Ze hebben een impact op jouw agenda, en soms ook op de werking van je team. Niet voor één keer, maar voor verschillende weken.

 

Een taal leren is oefenen

Vaststelling 2: Dacht jij ook dat je er met de lessen alleen vanaf kwam? Dan heb je het goed mis. Want een taal leren is oefenen. Enkel door te spreken in concrete situaties blijft de taal ook verankerd in je brein. Het huiswerk van weleer komt terug.

Het gaat als volgt:

  • eerst studeer je thuis ter voorbereiding van een volgende les;

  • tijdens de les oefen je in een veilige omgeving wat leerde toe te passen;

  • na de les breng je in de praktijk wat je oefende met je coach.

 

Je begrijpt al snel dat de taalopleiding meer impact heeft op jouw agenda dan je op het eerste gezicht dacht. Althans…als je eruit wilt halen wat erin zit.

 

Bye bye comfortzone

Vaststelling 3: “Ik begrijp mijn collega’s wel maar durf het woord niet nemen tijdens een vergadering.” Of “Telkens wanneer de telefoon overgaat en ik zie een buitenlands nummer, dan  breekt het angstzweet me uit.” Voor heel veel professionals is dat de dagelijkse realiteit. 

Tijdens een taaltraining pakken we die spreekangst aan. Grondig! Want spreekangst belemmert de vooruitgang en beperkt ons in onze leeropportuniteiten. Elke week opnieuw wordt je uit je comfortzone gehaald…om week na week meer zelfvertrouwen, en dus meer oefening en bijgevolg meer vooruitgang te voelen. 

Voel je al wat meer begrip voor je afhakers? Dan gaan we nu bekijken, hoe wat jij kan doen om annulaties te vermijden!

 

Nooit meer afhakers!

1. Wees betrokken doorheen het hele traject: de start van de training vraagt bijzonder veel aandacht. Is iedereen op de hoogte van de planning? Kent de trainer de doelstellingen?  Zijn de lokaaltjes gereserveerd? En daarna laten we het vaak los…terwijl jouw trainees zich elke week inspannen om naar de les te komen. Een schouderklopje onderweg, eens vragen hoe het gaat met de training toont je betrokkenheid en je waardering voor de inspanningen die ze leveren. Zowel HR maar zeker ook de leidinggevende van jouw trainees kunnen hier een voelbaar verschil in maken. 

 

2. Goede afspraken maken goede vrienden: wees daarom duidelijk en concreet wanneer het gaat over de inspanning die een trainee zal leveren tijdens zijn opleiding. Hou rekening met minstens evenveel uren studietijd als lestijd: 2 uur les betekent minstens 2 uur studeren tussendoor. 

 

3. Reminders en agenda’s zijn er niet voor iedereen: niet elke trainee heeft op elk moment toegang tot zijn agenda. En niet elke trainee werkt met een perfect uitgewerkte agenda. Denk bijvoorbeeld aan mensen die werken in de productie. Zo dreigen ze snel te vergeten wanneer ze les hebben, of zijn ze al op weg naar huis wanneer ze er plots aan denken! Help hen aan de les te herinneren en zoek een manier om hen wekelijks te herinneren aan de les. Een sms of een telefoontje kan wonderen doen! 

 

4. Inhoud op maat voor topmotivatie: Note to self: maak van elke les een toples! Hoe? Door de inhoud maximaal af te stemmen op de leernoden van elke trainee. Na elke les willen we dat elke trainee nieuwe sleutelzinnen en woordenschat heeft geleerd die hij kan gebruiken op het werk. Jij kan ons hierbij helpen door interne documenten, handleidingen, meetingverslagen te delen. Zo werken we met authentiek materiaal. Een geweldige bron als basis van de les.    

 

5. Wees begripvol voor spreekangst: Het vraagt van bepaalde trainees een grote mentale inspanning om te durven spreken in de andere taal. Wees geduldig en begripvol wanneer hij je eindelijk durft aan te spreken in de andere taal. Voer de eerste gesprekken one on one; gooi hem niet voor de leeuwen tijdens een vergadering met tien andere collega’s. Spreek traag en in korte zinnen. Zo werk je samen aan meer spreekdurf.

 

 

Overtuigd van onze aanpak?