BLCC Blog | Lees de laatste artikels en verhalen

Do's en don'ts van online meetings

Geschreven door Jody Dewancker | 19-jul-2022 11:38:07

Al die online meetings en opleidingen hebben zo toch hun voordelen: geen verplaatsingen meer, en dus geen file, contact houden met collega’s vanuit je eigen woonkamer, noem maar op!

Maar voor velen zijn die online meetings fysiek en mentaal vermoeiend. Daarom pakken we het maar beter goed aan, zodat we voorbereid zijn.

We delen hierbij enkele do’s en don’ts om online te vergaderen als een pro!

Wees aandachtig voor de volgende drie zaken:  

 

 

Je lichaamstaal

Communiceren doe je niet alleen met woorden, maar ook met je houding. Je oogbewegingen, je zithouding, je mimiek: zaken die makkelijk af te lezen zijn. En waar je vaak meer uit afleidt dan woorden. Video calls bemoeilijken dat alles. Je ziet niet wat er achter de schermen (pun intended) gaande is of wat de gepixelde figuren op je scherm denken. Het vergt dus meer aandacht van jou om de lichaamstaal van je collega’s te vertalen of te achterhalen.  

Hoe pak je dit het beste aan? 

  1. Door je te laten zien. Zorg voor een centrale positie voor je camera. Zo kom je goed in beeld en lezen je collega’s makkelijker je lichaamstaal. Minder vertaalwerk voor jou en je collega’s dus 😊!   

     

    Je oogcontact

    Vanzelfsprekend, zou je denken. En toch is je oogcontact één van de belangrijkste valkuilen bij online meetings. Wanneer je communiceert – online of in het ‘echt’ – is oogcontact een must. Het helpt je om je gesprek richting te geven. Is mijn gesprekspartner aandachtig aan het luisteren? Of dommelt hij al in? Is alles duidelijk? Of moet ik bepaalde zaken herhalen? Je oogcontact geeft je de nodige antwoorden op deze vragen!  

    Online meetings zeggen hier echter nee tegen. De reden? Omdat je niet in de lens maar naar het scherm kijkt. Je maakt dus nooit direct oogcontact, maar blijft altijd naar je scherm – en dus je gesprekspartner - kijken. Iets wat in het echte leven niet van toepassing is! Daar is af en toe eens wegkijken geen probleem! Want te lang naar iemand kijken veroorzaakt een ongemakkelijk gevoel bij je gesprekspartner. En dat willen we natuurlijk ook weer niet! 😉  

    Hoe los je dit het beste op?

    Zorg ervoor dat je je oogcontact afwisselt: ben jij aan het woord, kijk dan best in je camera. Luister je naar één van je collega’s, kijk dan naar je scherm.  Heb je moeite met alle starende blikken en gezichten op je scherm? Zet dan je camera af als je zelf niet moet praten.  

     

    Je stem

    Problemen met je verbinding, een scherm dat vastloopt: niets nieuws voor online meetings. Maar dit zorgt vaak voor ongemakkelijke stiltes en twijfels voor jou als spreker. Heb ik iets verkeerds gezegd? Hebben ze mij wel gehoord? Door die technische problemen komen je boodschap en bijgevolg ook je stem niet altijd goed over. Daardoor moeten jij en je collega’s de draad telkens opnieuw opnemen en de ‘lege’ gaten in het gesprek invullen. Zeer vermoeiend voor je hersenen dus!  

    Hoe kom je hieruit?

    Plan videovergaderingen alleen als het echt nodig is. Vaak vindt de communicatie ook vlot en gemakkelijk via mail plaats. Zorg voor wat beweging tussen de vergaderingen in. Zo rusten je hersenen uit en ben je weer frisser voor die volgende vergadering. 

    Taalopleidingen gericht op online meetings

    Volg je momenteel ook online les of ben je van plan om binnenkort van start te gaan met je online taalopleiding? Dan komen deze tips zeker goed van pas! Online meetings zijn nu eenmaal vergelijkbaar met online lessen, nietwaar? Want ook daar moet je interageren met je trainer of coach. Je oogcontact, lichaamstaal en stem zijn hier even belangrijk als bij virtuele meetings!     

    Wil jij de kunst van vergaderen leren, en bovendien ook nog je taalniveau bijschaven? Bekijk ons opleidingsaanbod! 

    Of wil je een andere online taalopleiding volgen? Neem contact op!  

    Interesse in het volledige artikel? Dat lees je hier!